הכול על פיזיותרפיה

Photography
אין תגובות

נתחיל בשאלה מהי פיזיותרפיה?

פיזיותרפיה היא תחום פרא-רפואי העוסק באבחון, שיקום ומניעה של בעיות במערכת התנועה. התחום עוסק בשיפור יכולות תפקודיות וטיפול בבעיות עצב – שריר – שלד.

פיזיותרפיה כוללת מגוון טיפולים המסייעים בהקלה על כאב פיזי ובהחזרת הגוף לתפקוד במקרים של הגבלה בביצוע פעולה או תנועה מסוימת, לאחר פציעה או חבלה, וכן במקרים הדורשים שיקום כגון אירוע מוחי, פגיעות ראש, תאונת דרכים ועוד.

הפיזיותרפיה עושה זאת באמצעות התבוננות הוליסטית (כוללנית) על כל מערכות הגוף מתוך ידיעה כי כל מערכות הגוף מושפעות האחת מהשנייה ושלעתים חוסר תפקוד או תפקוד לקוי של מערכת אחת משפיעה על תפקוד המערכת השנייה.

מיהו פיזיותרפיסט?
ראשית, חשוב לדעת כי פיזיותרפיה מוגדרת כמקצוע אקדמאי. פיזיותרפיסט מוסמך, הנחשב גם למומחה בהערכת מערכות התנועה בגוף, הוא מי שסיים 4 שנות לימודים אקדמאיים (תואר ראשון) הכוללים לימודים עיוניים באחת האוניברסיטאות או המכללות המוסמכות וכן לימודים מעשיים המתבצעים בד”כ בבתי חולים ובמרפאות. בסיום הלימודים מוענקת לפיזיותרפיסט תעודתB.P.T. פיזיותרפיסט מקצועי ידאג להתעדכן כל העת במחקרים החדשים בתחום, להתמקצע בשיטות טיפול חדשניות ובקורסים עדכניים, כל זאת על מנת שיוכל להעניק את הטיפול הנכון ביותר למטופליו.

מטרת הפיזיותרפיה
חלקים גדולים באוכלוסיית העולם נזקקים לטיפול פיזיותרפי בשלב כלשהו בחיים – אם בעקבות מקרים קלים כגון כאבי גב תפוס, כאבי צוואר, ברכיים ועוד, אך גם במקרים כגון פציעות ספורט, שיקום לאחר אירוע מוחי, פגיעות ראש או תאונת דרכים, קושי בביצוע פעולה / תנועה מסוימת ועוד. כולם סימפטומים ואירועים שפוגעים באיכות החיים.

מטרת טיפולי הפיזיותרפיה היא להשיב את מצבו הגופני והתפקודי של המטופל לקדמותו, טרם הפציעה / האירוע, זאת באמצעות שיפור היכולת הגופנית התפקודית שנפגעה וכן באמצעות הענקת ייעוץ וכלים המסייעים למטופל להתנהל טוב יותר בשגרה ובכך למנוע כאב או נזק עתידיים.

למי מיועדת פיזיותרפיה?
ככלל, ניתן לומר כי טיפולי פיזיותרפיה מיועדים לכל אחד: פעוטות, ילדים, בני נוער, מבוגרים ועד קשישים. תפקיד הפיזיותרפיסט, בין היתר, הוא להתאים את סוג הטיפול לגיל, לתפקוד הגופני ולבעיה ממנה סובל המטופל.

מה כולל הטיפול הפיזיותרפי?
בדרך להקלה על הכאב, להחלמה ולשיקום הסופי עובר המטופל מספר שלבים המבוצעים בכל טיפול פיזיותרפי:

1. אבחון  ראשוני מקיף
בשלב זה יבוצע ראיון מקיף בו ישאל הפיזיותרפיסט את המטופל סדרת שאלות על מצבו הגופני, ההגבלות שלו וכן תחושות הכאב מהן הוא סובל. מדובר בתשאול מעמיק שמטרתו להבין מהם הגורמים שעשויים להביא למצב המטופל העומד מולו, לכאבים ולהגבלות שהוא מבטא. בנוסף יסייע אבחון זה במציאת מקור הבעיה והנקודה שדורשת טיפול .

שאלות שעשוי להישאל המטופל: נסיבות הפציעה, מהן תחושות הכאב, הזמן בו החלו הכאבים, התדירות בה הם מופיעים, באילו מצבים או פעילות, ההגבלות הפיזיות והתפקודיות מהן הוא סובל (במקרה של אירוע טראומתי למשל) ועוד. שאלות אלה יסייעו למטפל להתאים טוב יותר את סוג הטיפול הנכון והראוי. בנוסף, יבקש הפיזיותרפיסט לדעת את ההיסטוריה הרפואית של המטופל.

2. בדיקה קלינית
עם סיום האבחון הראשוני יחל שלב הבדיקה הגופנית הפיזית בה יבדוק הפיזיותרפיסט את היכולות התפקודיות של המטופל במקרה של טראומה, יבדוק את האזורים הרלוונטיים, את טווחי התנועה, הרפלקסים וההתנגדות לכוח, ימשש את הרקמות ועוד. שלב זה יסייע למקד טוב יותר את האבחנה ולקבוע טוב יותר את מקור הבעיה ודרכי הטיפול המתאימים למטופל.

3. מתן הטיפול המתאים
זהו למעשה שלב הטיפול, אליו ניתן להגיע רק לאחר ביצוע נכון של 2 השלבים הקודמים. בשלב זה יידע כבר הפיזיותרפיסט ברוב המקרים לאבחן את הבעיה וכן מהו הטיפול המתאים ביותר.

בטרם נרחיב על שיטות הטיפול נסביר את ההבדל בין הטיפול האורטופדי לטיפול השיקומי:

מטופל הזקוק לטיפול שיקומי מכל סיבה – אם נוירולוגית ואם אורטופדית יגיע תחילה לבית חולים שיקומי. המטרה העיקרית בשיקום הינה להביא את המטופל למצב בו יוכל לבצע פעולות עצמאיות בסיסיות כגון ישיבה, מעבר מהמיטה לכסא ולהיפך, מישיבה לעמידה, הליכה בסיסית (בבית ואם ניתן גם מחוצה לו) ועוד .תקופת השיקום עשויה להימשך בין שבועיים ל-3 חודשים, תלוי ברמת הפציעה ובקצב ההתקדמות של המטופל.

לאחר השיקום בבית החולים השיקומי ממשיך המטופל בשיקום בקהילה – שיקום ארוך יותר (עד שנה ויותר) המכוון למטרות ולפעולות מורכבות יותר שדורשים חיי השגרה: יציאה מהבית, חזרה לעבודה, ביצוע קניות ופעולות יום יומיות מורכבות נוספות.

טיפולים בתחום האורטופדיה הקלה לעומת זאת קצרים יותר וכוללים לרוב בין 4-18 טיפולים בהם מבוצעות מספר טכניקות טיפוליות לשיקום האיבר הפגוע. לדוגמא כאב ברכיים שעלול לנבוע כתוצאה מבעיה באזור אחר כגון הירך או הגב.

בסיום הבדיקה והאבחון, ובהתאם לתוצאות ולמצבכם הרפואי, ימליץ לכם הפיזיותרפיסט על שיטת הטיפול הנכונה מתוך מגוון השיטות הקיימות. לכולן יש מטרה אחת: להפחית את עצמת הכאב ולנסות למגרו ככל הניתן, וכן להחזיר את המטופל לפעילות שגרתית במינימום זמן, כל זאת באמצעות סדרת טיפולים ומבלי להזדקק לפעולות כירורגיות.

לפניכם מספר שיטות טיפול בבעיות אורטופדיות הנפוצות בפיזיותרפיה:

עיסוי ומתיחות
שיטה אקטיבית נפוצה המשלבת עיסוי עמוק של Trigger Points (נקודות מטרה) ומתיחות לרקמות הרכות.

מניפולציות
הפעלת כוח קצרה, מהירה וחדה על המפרקים בגוף להשגת שיפור בטווח התנועה, הגברת זרימת הדם, הפחתת נוקשות ושיפור פעולת השרירים.

מוביליזציות
ביצוע תנועות איטיות והדרגתיות של המפרקים, השרירים וחלקי המפרק השונים, תוך הפעלת כוח בדרגה שונה על ידי הפיזיותרפיסט במטרה להשיג שיפור בטווח התנועה, הגברת זרימת הדם, הפחתת נוקשות ושיפור פעולת השרירים המחוברים באופן ישיר או עקיף למפרקי המטופל.

דיקור מערבי יבש (Myofascial Trigger Point Dry Needling)

שיטת טיפול להקלה על כאבים אקוטיים וכרוניים. בשיטה זו מתבצע דיקור בנקודות מטרה (Trigger Points) הממוקמות באזורים הסמוכים לכאב או לאזורים מרוחקים שעלולים להיות המקור לכאב. הדיקור נעשה באמצעות מחטים סטריליות דקיקות שאינן פוצעות את הרקמה ולא מחדירות אליה חומר מסוים. ההקלה ושיכוך הכאב כתוצאה מטיפול בשיטה זו משמעותיים לטווח הקצר וכן לטווח הארוך.

טייפינג (Taping)
מוכרת גם בשם קינזיו טייפינג (Kinesio Taping). בשיטה זו משתמש המטפל ברצועות גמישות המסייעות בהגברת זרימת הדם, משפרות את פעילות השריר ומפחיתות עומסים וכאב מאזורים מסוימים, כל זאת באמצעות שינוי זווית הפעולה של השרירים.

לחץ על Trigger Points
הפעלת לחץ קבוע בנקודות מטרה על גבי הרקמות רכות שאספקת הדם בהן לקויה.

אלקטרותרפיה
שיטה העושה שימוש במכשירים המתלווה לשיטות הטיפול הידניות שציינו עד כה. שיטה זו נועדה לגרות את העצבים בגוף ובכך לתרום לחיזוק השרירים, לריפוי דלקות ולהפחתת הכאב. בשיטה זו משתמש המטפל במגוון מכשירים המפיקים אנרגיה חשמלית, אלקטרומגנטית ועל קולית, כגון:

  • ממריץ עצבי חשמלי (TENS) המטפל בכאב באמצעות זרמים חשמליים הממוקדים באזור הכואב ומזרימים אליו דם ומסייעים לתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף
  • גלים על קוליים (אולטרא סאונד) המחדירים חום לעומק שרירי האזור הכואב ומקלים על הכאב ומזרזים את קצב ההחלמה.

קינסיולוגיה יישומית
שיטת טיפול נוספת הנפוצה בקרב מטפלים ורופאים כאחד הבוחנת את המטופל בצורה הוליסטית מ- 3 כיוונים שונים שאמורים להיות מאוזנים במצב של בריאות מלאה – התחום המבני (שלד גוף האדם, השרירים ומערכת העצבים), התחום הכימי והתחום המנטאלי – נפשי.

בשיטה זו נבדק הרפלקס השרירי המשקף את המתח הקיים במערכת העצבים ומאפשר לקבל משוב מדויק על מצב הגוף.

חזרתם לשגרה?
בשלב האחרון, עם סיום סדרת הטיפולים, יעניק לכם הפיזיותרפיסט גם הדרכה וייעוץ – טיפים, עצות ותרגילים שתוכלו להמשיך לבצע בביתכם. כל אלו יסייעו לכם להתנהל בשגרה מחוץ לקליניקה וימנעו מכם כאב עתידי.

אנו מזמינים אתכם להתקשר אלינו ולשמוע כיצד טיפול פרטי ואיכותי המבוסס על שיתוף פעולה פורה בין מטפל למטופל יקל על כאבכם ויאפשר לכם לחזור לשגרת חייכם במהירות.

הפוסט הקודם
שמים סוף לכאבי הגב
הפוסט הבא
שיקום פיזיותרפי לאחר אירוע מוחי
תפריט
דילוג לתוכן