שמים סוף לכאבי הגב

WordPress
אין תגובות

הסיבות ושיטות הטיפול הנפוצות בכאבי הגב

אם הגב שלכם (בעיקר חלקו התחתון) מאותת לכם בכאב שהוא קיים מדי כמה ימים – אתם לא לבד. כאבי גב תחתון הפכו בעשורים האחרונים לנפוצים ושכיחים בקרב כלל האוכלוסייה. הסטטיסטיקה והמחקרים בתחום מצביעים כי למעלה מ- 80 אחוז מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מכאבי גב ולצערנו רובנו ככל הנראה נתמודד עם כאבים אלה או סובלים מהם כבר עתה.

חשוב לציין: במרבית המקרים כאבי גב אינם תוצאה של מקרה מאובחן וברור כגון פריצת דיסק, שבר בחוליה כתוצאה מתאונת דרכים או נפילה ועוד. לא פעם, אנשים החווים כאבי גב אינם יכולים להצביע באופן ברור על מקור או סיבת הכאב. יחד עם זאת, אין זה אומר כי יש להימנע מטיפול בנושא או לא לנסות לשכך ולהפחית את הכאב ולמנוע את היווצרותו בעתיד.

לגבי שכיחות הכאב, הרי שגם כאן אין חוק או התנהגות קבועה: לחלק מהסובלים יופיע כאב כאירוע חד פעמי שיחלוף כלעומת שבא (ככל הנראה מקורו יהיה בתנועה לא נכונה, עומס קיצוני וחד פעמי ועוד). אך ישנם רבים שתחושת הכאב עבורם תהפוך לשגרה יומיומית. כאבים אלה מוגדרים מקצועית ככאבי גב כרוניים ומלווים את הסובלים מהם תקופה ממושכת ומדי יום.

ממה נובעים כאבי הגב התחתון וכיצד ניתן לטפל בהם? למה זה כואב ומה תפקיד הפיזיותרפיסט בהקלה על הכאב ובחזרה לשגרה? כל התשובות במאמר שלפניכם.

מקור הכאב
ראשית, נציין כי כאבי גב (בעיקר תחתון) עלולים להופיע אצל כל אחד מאיתנו, ללא קשר לגיל, מין, תחום עיסוק ועוד. כמובן שתחומי פעילות או עיסוק מסוימים עלולים להגביר את הסיכוי לסבול מכאבי גב, אך כאמור – מרבית האוכלוסייה סובלת בשלב כזה או אחר מכאבי גב.

לעתים עשוי כאב הגב להיות סימפטום לאירוע טראומתי חד פעמי שחווינו או לפעילות נקודתית שביצענו: נפילה, מכה, חבלה, תהליכים שהגוף עובר במהלך ההיריון ולאחר הלידה ועוד. לעתים יהיה הכאב סימפטום של שחיקה ארוכת טווח ומתמשכת שמקורה בהתנהלות יומיומית שלנו (ישיבה לא נכונה במשרד, במכונית, יציבה שגויה, עבודה פיזית ממושכת ועוד).

למה זה כואב והיכן?
בעיקר בגלל המבנה העדין של הגב, עמוד השדרה והחלקים השונים סביבם – עצמות, דיסקים, רצועות, שרירים, גידים, עצבים, הדיסקוס הבין חולייתי, מפרקי החוליות ועוד. כל אלה רגישים לאותם אירועים חד פעמיים וארוכי הטווח שמנינו וגורמים לכך שתופעת כאבי הגב הפכה לשכיחה ונפוצה כל כך בקרב חלקים רבים באוכלוסיה.

הכאב יכול להופיע במגוון דרכים כך שכל מטופל יחווה אותו אחרת: בצידו האחד של הגב, בשני הצדדים, כאב שיופיע רק בפעילות מסוימת כגון הליכה, עלייה במדרגות ועוד.

גם באופי וסוג הכאב המגוון הוא גדול. מטופלים מסוימים יתלוננו על מתח ו/או נוקשות בגב התחתון ובאגן, ישנם כאלה שיחושו כאב המקרין גם לרגליים, לירך, לישבן או לאזורים אחרים בגוף, ויש כאלה שיתארו כאב חד ונקודתי. לעתים הכאבים ישתקו את הסובל עד כדי כך שלא יוכל לזוז או לבצע פעילות פשוטה, ולעתים יופיעו תחושות עקצוץ, נימול, לחץ על אזור מסוים או אפילו תחושת הירדמות.

כיצד ניתן לטפל בכאבי הגב?
ישנן מספר שיטות לטיפול בכאבי הגב. פיזיותרפיה משתלבת במקרים בהם רוצים להקל על הכאב בצורה טבעית (ולמנוע את הכאב הבא) ולהימנע משימוש בתרופות ו/או מפעולות כירורגיות פולשניות.

בתחילת הטיפול חשוב לאבחן ולאתר את מקור הכאב. פיזיותרפיסט מיומן ומנוסה ישאל אתכם סדרת שאלות על תחושות הכאב מהן אתם סובלים ויערוך לכם בדיקה פיזיולוגית שמטרתה אחת – לאתר את מקור הכאב ולא פחות חשוב מכך – את הסיבה (הגורם) לכאב.

בבדיקה המקדימה יבקש הפיזיותרפיסט להבין ולמצוא את מקור הכאב (כיווץ שריר, בעיה מפרקית בין חוליות הגב התחתון, לחץ עצבי ועוד) והאם הגורם לכאב הוא אורתופדי או אינו אורתופדי – למשל הקרנת כאב ממקור אחר כגון הכליות, בקע ועוד.

בסיום הבדיקה ובהתאם למצבכם הרפואי ועצמת הכאב ימליץ לכם הפיזיותרפיסט על שיטת הטיפול הנכונה והמתאימה ביותר, כזו שתפחית את עצמת הכאב, תמנע את חזרתו בהמשך ותחזיר אתכם לפעילות יומיומית במהירות האפשרית.

שיטות הטיפול בכאבי הגב
את הטיפול בכאבי הגב ניתן לחלק באופן כללי ל- 2 שיטות: טכניקות ופעולות אקטיביות המבוצעות פיזית ע”י המטפל והמטופל, או טכניקות המבוססות על מכשור אלקטרוני וחשמלי.

נתחיל בשיטות האקטיביות:

עיסוי ומתיחות
אחת השיטות האקטיביות לטיפול ולהקלה בכאבי גב תחתון המשלבת עיסוי עמוק, עיסוי Trigger Points ומתיחות לרקמות הרכות. שיטה זו נפוצה מאוד אך חשוב שתבוצע בידי מטפל מיומן, זאת כדי להימנע מהגברת הכאב, או גרוע מכך – מגרימת נזק במקרה של טיפול לא נכון.

תרגילי מניפולציות ומוביליזציות
בשיטת המוביליזציה מבצע המטפל תרגילים ותנועות איטיות והדרגתיות בין חלקי המפרק השונים במטרה להשיג שיפור בטווח התנועה, הגברת זרימת הדם, הפחתת נוקשות ושיפור פעולת השרירים המחוברים באופן ישיר או עקיף למפרק המטופל.

בשיטת המניפולציה יפעיל המטפל כוח מהיר, קצר וחד על חוליות עמוד השדרה והמפרקים בגוף, לטובת השגת מטרות זהות, כפי שציינו בשיטת המוביליזציה.

השימוש בשתי הטכניקות ייעשה ע”י המטפל, בהתאם להערכתו ולבעיה ממנה סובל המטופל.

דיקור מערבי
דיקור מערבי יבש (Myofascial Trigger Point Dry Needling) הינה שיטת טיפול נוספת שהפכה לנפוצה בשנים האחרונות בהקלה על כאבים אקוטיים וכרוניים, ביניהם כאבי גב תחתון. בשיטה זו מתבצע דיקור בנקודות מטרה (Trigger Points) הממוקמות באזורים הסמוכים לגב או מרוחקים ממנו (כגון הישבן, האגן, הגב העליון והצוואר שעלולים להיות המקור לכאבי הגב התחתון). הדיקור נעשה באמצעות מחטים סטריליות דקיקות שאינן פוצעות את הרקמה ולא מחדירות אליה חומר מסוים. ההקלה ושיכוך הכאב כתוצאה מטיפול בשיטה זו משמעותיים לטווח הקצר וכן לטווח הארוך.

טייפינג (Taiping)
שיטת טיפול אקטיבית נפוצה נוספת המוכרת גם בשם קינזיו טייפינג (Kinesio Taping). בשיטה זו משתמש המטפל ברצועות גמישות המסייעות בהגברת זרימת הדם, משפרות את פעילות השריר ומפחיתות עומסים וכאב מאזורים מסוימים, כל זאת באמצעות שינוי זווית הפעולה של השרירים.

קינסיולוגיה יישומית
שיטת טיפול נפוצה בקרב מטפלים ורופאים כאחד הבוחנת את המטופל בצורה הוליסטית (ולאו דווקא באזור מסוים) .
השיטה מסייעת לפיזיותרפיסט  לבחור את דרך הטיפול הנכונה ויותר מכך – להימנע משיטת טיפול לא נכונה ומניסוי וטעייה שעלולים לגרום למטופל נזק גופני וכאב שלא לצורך.
בשיטה זו יבדוק הפיזיותרפיסט את הרפלקס השרירי המשקף את המתח הקיים במערכת העצבים ומאפשר לקבל משוב מדויק על מצב הגוף ולבחור כיוון טיפולי נכון.

מעבר לשיטות האקטיביות אותן מנינו, קיימות גם שיטות פאסיביות המבוצעות באמצעות אלקטרותרפיה – כלים ומכשירים המפיקים אנרגיה חשמלית (זרמים חשמליים), אלקטרומגנטית ועל קולית (אולטרה סאונד), המגרה את העצבים בגוף ובכך תורמת לחיזוק שרירים, לריפוי דלקות ולהפחתת הכאב:

ממריץ עצבי חשמלי (TENS)
שיטה המטפלת בכאב באמצעות זרמים חשמליים הממוקדים באזור הכואב. הזרמת הדם לאזור הכואב והפגוע כתוצאה מזרמים אלה מסייעת לתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף.

אולטרא סאונד (גלים על-קוליים)
עוד שיטת טיפול פסיבית בה מוחדר חום לעומק שרירי הגב התחתון. נהוג לטפל בשיטה זו בעיקר במקרים של כאבי גב חמורים כדי להקל על הכאב ולזרז את קצב ההחלמה.

מנינו כאן את שיטות הטיפול הנפוצות ביותר. כמובן שיש עוד מגוון שיטות  אך חשוב לזכור: מעבר לשיטת הטיפול והטיפול עצמו, כוללת הפיזיותרפיה גם הדרכה, תרגול עצמי ומתן טיפים (למשל בתחום הארגונומיה) להתנהלות יומיומית נכונה שתסייע לכם בהחלמה במניעת הכאב הבא.

טיפ חשוב למשל הוא ביצוע פעילות אירובית. פיזיותרפיסטים רבים ימליצו לכם לעסוק (או לחזור לעסוק למי שהפסיק את הפעילות בגלל הכאבים) בפעילות אירובית כגון הליכה או ריצה הנחשבות ליעילות וטובות בצמצום ובמניעת כאבי גב תחתון.

כאבי הגב לא מניחים לכם?
אין סיבה שתמשיכו לסבול. התקשרו אלינו לתיאום פגישה ותיווכחו כיצד אבחון מדויק וטיפול ממוקד ואיכותי יקלו על כאביכם ויחזירו אתכם במהירות לפעילות היומיומית אליה אתם רגילים.

הפוסט הבא
הכול על פיזיותרפיה
תפריט
דילוג לתוכן